הפוטנציאל הכלכלי של הסכמי אברהם והידע הרב של חברות ישראליות בתחום המערכות הסולאריות מובילים לחוזים משמעותיים • חברת אקופיה סיינטיפיק תספק מערכות רובוטיות מתקדמות לאחזקת מתקנים סולאריים באמירויות • וגם היחסים עם הודו משתדרגים בזכות השלום
בתחילת חודש מאי השנה נחתם הסכם ראשון מסוגו: אקופיה סיינטיפיק, חברה ישראלית מובילה בתחום ניקוי המתקנים הסולאריים, זכתה בחוזה לאספקת רובוטים מתקדמים לתחזוקת מתקנים סולאריים של חברה אירופאית גדולה – בדובאי. התקנת המערכות הרובוטיות תתבצע עוד השנה (2021), והחוזה הוא לתקופה של 25 שנים במודל של ליסינג.
טכנולוגיה מתקדמת – בשוק שמתאפיין בצמיחה מהירה מאוד
מערכות סולאריות הוא תחום שמתפתח בקצב מהיר מאוד בשנים האחרונות, ואיתו גם תחום הרובוטים לתחזוקה וניקיון של מערכות אלה. הסיבה לכך היא כמובן משבר האקלים שמחייב את כולנו למצוא פתרונות מתקדמים לצורך העצום באנרגיה, ועל-פי הערכות שונות שוק הרובוטים למתקנים סולאריים מגלגל כבר היום בין 3 ל-5 מיליארד דולר בשנה.
אקופיה סיינטיפיק הוקמה ב-2013 ע"י משה וערן מלר, מתמחה בפיתוח מערכות רובוטיות לניקוי מתקנים סולאריים באזורים צחיחים וכבר רשמה כ-50 פטנטים עולמיים. בשנה שעברה החברה הונפקה בבורסה בת"א על-פי שווי של 300 מיליון דולר.
הרובוט שיותקן בדובאי, מדגם שנקרא T4, מבוסס על מיקרו-פייבר ועל יצירה של זרמי אוויר מבוקרים על-מנת לסלק חלקיקי אבק מהלוחות הסולאריים. הרובוט מנווט בתוך המתקן באופן אוטונומי לחלוטין, באמצעות שלל חיישנים, ופועל בעזרת אנרגיה סולארית.
איך תרמה שגרירות ישראל בהודו לחתימה על ההסכם החשוב?
תחזוקת מערכות סולאריות היא כאמור תחום שמתפתח בקצב מואץ, והביקוש לפתרונות חכמים ויעילים נמצא במגמת עלייה. החיבור הספציפי בין אקופיה סיינטיפיק לבין אותה חברה אירופאית גדולה שמפעילה מתקן סולארי בדובאי נוצר בעזרתה של לשכת המסחר ישראל-הודו. המעורבות של לשכת המסחר נובעת מהעובדה שמפעל הייצור של אקופיה שוכן בהודו. יונתן מילר, השגריר המיוחד של ישראל במשרד החוץ בתחום האנרגיה, שיבח את היוזמה של לשכת המסחר, וציין ששיתופי פעולה גלובליים הכרחיים כדי להתמודד עם משבר האקלים.
גם שגרירות ישראל בניו דלהי תרמה לחיבור החשוב. לאחר החתימה על הסכמי אברהם הנחה שר החוץ את השגרירויות ברחבי העולם לקדם שיתופי פעולה כלכליים, וד"ר רון מלכא, שגריר ישראל בהודו, נרתם למאמץ. ד"ר מלכא מעריך שהשילוב בין יכולות הייצור הגבוהות בהודו, הטכנולוגיות פורצות הדרך מישראל והצרכים והמימון של איחוד האמירויות עשוי להניב עוד הסכמים משולשים רבים, ובפרט בתחום האנרגיה. על-פי אחת ההערכות היקף הפעילות הכלכלית במשולש ישראל-הודו-אמירויות יכול להגיע גם ל-100 מיליארד דולר עד שנת 2030.
אתרים סולאריים ענקיים במדבריות
המדבר הוא מקום אידיאלי עבור מערכות סולאריות. מצד אחד רמת הקרינה גבוהה מאוד ומצד שני עלות הקרקע נמוכה להפליא. בהתאם נבנים בשנים האחרונות אתרים ענקיים, כל אחד מהם בשטח של עשרות קילומטרים רבועים ומכיל מיליוני לוחות שמייצרים חשמל מהשמש.
כל הלוחות הסולאריים האלה זקוקים לתחזוקה ובפרט ניקוי. מערכת סולארית שאינה נקייה עלולה לסבול מירידה משמעותית ביכולות הייצור – עד 35%. עקב המיקום במדבר, מדובר באתגר של ממש, בגלל כמויות האבק הגדולות. לאקופיה סיינטיפיק פתרונות מוצלחים מאוד, ובהתאם היא אחת החברות הישראליות בעלות קצב הצמיחה הגבוה ביותר בשנים האחרונות. הנתח שלה בשוק העולמי כבר הגיע ל-4%, ויש לה 150 עובדים – בישראל, בהודו וגם בספרד. ההסכם החדש עם אותה חברה אירופאית גדולה שפועלת בדובאי מציב את אקופיה בשורה הראשונה של עולם הניקוי הרובוטי של מערכות סולאריות.