"אנחנו הדור הראשון שחש את ההשפעה של שינויי האקלים והדור האחרון שנלחם בהם".

3 דרכים אפקטיביות להיאבק במשבר האקלים

משבר האקלים הוא נושא לוהט. אם עד לפני מספר שנים היו עוד כאלה שהתכחשו לשינויים המשמעותיים שעלולים להרוס את כדור הארץ, היום יש כבר קונצנזוס רחב סביב הבעיה, מידת החומרה שלה וההבנה שכולנו חייבים לשנות את מציאות החיים שלנו ולפחות חלק מההרגלים כדי למזער את חומרת המשבר – ולמנוע גלי חום קיצוניים, שטפונות, שריפות, הצפות ואירועי קיצון נוספים שמתחוללים בכל רחבי העולם בגלל שינוי האקלים. גרטה טונברג הפגינה במשך זמן רב מול הפרלמנט השוודי, גם על חשבון הלימודים – אנחנו יכולים לתרום למאבק הקריטי גם בדרכים פשוטות יותר.

1. לוחות סולאריים

דרך אחת לצמצם את ההשפעה המזיקה שיש לכולנו על כדור הארץ – ובעצם על העתיד שלנו, של ילדינו ושל ילדיהם – היא מעבר לייצור חשמל על בסיס אנרגיות נקיות במקום הפחם המזהם והגז שגם לו יש טביעת רגל אקולוגית שלילית. בישראל, מדינה שטופת שמש במיוחד, האנרגיה הנקייה והמתחדשת האופטימלית היא כמובן אנרגיית השמש. כדי לנצל אותה לטובת חשמל הדרך היא התקנת לוחות סולאריים על הגגות וגם במקומות נוספים (שטחים פתוחים, חניונים, שדות ועוד). כדאי לדעת שגם חברת החשמל כבר מחויבת לתהליך: בניין שעל הגג שלו מותקן לוח סולארי והוא מייצר חשמל מהשמש יוכל למכור אותו לחברת החשמל במחיר קבוע לתקופה של 25 שנים. אופציה נוספת היא לנצל את האנרגיה הסולארית לטובת סיפוק צרכי החשמל במבנה עצמו ואת העודפים למכור לחברת החשמל. עוד כדאי לדעת שישנן חברות ישראליות שמפתחות פתרונות לאגירת חשמל מהשמש, כך שמקור אנרגיה יעיל ונקי זה יהיה זמין למעשה גם בשעות החשיכה ובימים מעוננים.

2. שינוי התזונה

אחד הגורמים העיקריים למשבר האקלים הוא האוכל שאנחנו אוכלים. בהתאם זהו גם התחום שבו ההשפעה של הפרט היא הגדולה ביותר.  בהקשר זה חשוב קודם כל לדעת שתזונה מהחי מייצרת כמות גדולה מאוד של גזי חממה מזיקים. על-פי דוחות של האו"ם בנושא שינויי האקלים, אכילת קילוגרם אחד של בשר בקר שקולה לנסיעה במכונית לאורך 260 ק"מ. גם הפרות בתעשיית החלב פולטות כמויות גדולות מאוד של מתאן, ועוד כדאי לדעת שחלק גדול מבירוא היערות, ובפרט באמזונס, מתבצע כדי לפנות שטחים לגידול האוכל של בעלי החיים שבני אדם אוכלים. תזונה מהצומח פוגעת בכדור הארץ הרבה פחות מתזונה מהחי, ובהתאם ההמלצה של המומחים היא לעבור לתזונה שכוללת כמה שיותר קטניות, ירקות ופירות. המלצה נוספת היא לחשוב טוב טוב לפני כל קנייה – בזבוז מזון הוא עוד גורם להאצת שינויי האקלים ההרסניים, כשעל-פי הערכות שונות בין רבע לשליש מכלל המזון שמגודל, נזרק בשלב כזה או אחר לפח. מבחינת כלי האוכל, מעבר מכלים חד-פעמיים לכלים רב-פעמיים הוא צעד חשוב – גם כי ייצור פלסטיק כרוך בזיהום רב, וגם כי הפסולת עצמה פוגעת בסביבה.

3. מעבר לתחבורה ציבורית

המעבר לכלי רכב חשמליים צפוי לצמצם במידה בלתי מבוטלת את זיהום האוויר שתורם במידה רבה למשבר האקלים. יחד עם זאת גם כך מומלץ להעדיף כשאפשר הליכה ברגל או נסיעה באופניים על-פני שימוש בכלי רכב ממונע. לבחירה שכזו יש גם תועלת בריאותית, אם כי חשוב לציין שלא בכל ישוב יש תשתית מתאימה ובפרט חסר צל. באופן דומה מעבר ממכונית פרטית לתחבורה ציבורית הוא עוד צעד ידידותי לסביבה, ויש לקוות שממשלת ישראל – שמצהירה על מחויבות למאבק בשינויי האקלים – תפעל לשיפור התחבורה הציבורית ברחבי הארץ.